Noshörningarna

Rhino är det engelska ordet för noshörning eller egentligen heter det rhinoceros från grekiska rhino som betyder nos och ceros betyder horn. I tidernas begynnelse fanns det 30 olika arter och idag finns endast 5 kvar varav 2 lever i Afrika och alla är utrotningshotade. Det här är en Black Rhino men namnet har inget med färgen att göra. Det är den mest hotade av dom afrikanska arterna.

Det mer korrekta namnet kanske är spetsnoshörning vilket är mer logiskt och syftar på den lite spetsiga munnen då den helst betar blad och annat från buskar.

White Rhino är större och har fått sin namn av den breda / vida munnen som man uppfattat som vit efter det holländska ordet ”widje” (vid) och därför har nog den andra fått namnet svart som motsats…

Den vita kallas även trubbnoshörningarna och till skillnad mot den svarta betar den gräs. Dom såg vi betydligt fler av och lever mer i flock.

En annan ”lustig” skillnad mellan arterna är att den svarta noshörningen har sin unge efter sig när den springer iväg. Då den håller sig mer bland buskar går mamma först för att säkra så det inte ligger lejon och lurpassar i buskarna. Honan går dessutom ensam med sin unge. Kanske har den redan haft närkontakt med någon av såren att döma??

Den vita har sin unge framför sig, och vem skulle våga ge sig på den här mamman med det enorma hornet?

Det var den minsta ungen vi såg, ca 3 veckor gammal, söt som alla djurungar vi såg!

Några dagar senare såg vi dom igen när ungen diade. Ungen går med sin mamma tills den är ca 3 år.

Här kommer en hel liten familj på promenad i skogen.

Noshörningar ser extremt dåligt men tycker dom har fina och mänskliga ögon! Till skillnad mot vad många tror är i alla fall dom vita fredliga. Dom svarta ska man vara mer vaksam mot.

Snällt står dom i kö för att gå och dricka vatten…

På resan hade vi med bevarandefotograf Tom Svensson som jobbar mot illegal handel med djur, bl.a tjuvjakt på noshörning för hornens skull då det bringar enorma summor pengar, världens högsta kilopris (droger och ädelstenar inräknade) för att användas inom asiatisk medicin eller som knivskaft i andra delar av världen. Och så är det bara samma ämne som i våra naglar och har ingen verkan alls på sjukdomar eller annat!

Allt från Kenya för den här gången, fortsättning följer.

2 svar på ”Noshörningarna”

  1. Nu har jag suttit här en lång stund och njutit, äntligen! Jag insåg ganska snart att det var helt omöjligt att kommentera enskilda foton. Så många, alla så fantastiska,. Vilken drömresa du har varit med om! Har du hunnit smälta alla intryck ännu? passar på att skriva här under ”mitt” djurslag, min dotter och mina barnbarn har kallat mig flodhäst så länge jag kan minnas. Kärleksfullt har de givit mig gåvor genom åren, alla på flodhästtema. jag har gosedjur och prydnadsdjur. Och när barnbarnen var små o såg flodhästar på tv ropade dom: där är momi! Kanske hade någon blivit stött över jämförelsen, men inte jag. Tycker det är rätt gulligt, och definitivt annorlunda.
    har du fått blodad tand nu=? På flera exotiska fotoresor, skulle nästan tro det…

    • Haha, ja flodhästar är faktiskt gulliga också men här var det noshörningar… (måste erkänna att jag också tänker fel på dom två arterna så har redigerat mitt svar nu). Tar nog tid att smälta allt jag och har fortfarande bilder att gå igenom…. men nog gav det blodad tand allt!

Kommentarer är stängda.